27 d’octubre del 2014

edificis disponibles per hores

un projecte cataloga 222 recintes a Barcelona que podrien utilitzar entitats
Dani Cordero, "Edificis aptes per a tots els públics"
El País, edició Barcelona, 25 octubre 2014


Aparcament Freser, a Barcelona

Els moviments socials i molts ciutadans barcelonins denuncien que els espais públics estan sotmesos a un imparable procés de privatització. Un projecte intenta capgirar aquesta situació i reclama poder col·lectivitzar per unes hores espais privats per donar servei a la societat. Donar cabuda a esplais o guanyar grans instal·lacions per fer-hi mercats dominicals o fins i tot àpats populars. “Tenim un potencial a la ciutat que ens permetria albergar activitats d'entitats sense ànim de lucre sense haver de construir res nou”, explica un portaveu del col·lectiu Infrausos, impulsat per quatre arquitectes i un filòleg.

El grup ha dut a terme un rigorós registre de grans espais —amb més de 300 metres quadrats de superfície, distàncies de quinze metres entre pilars i una altura mínima de 4,5 metres— i els han aparegut 222 espais que sumen una superfície total de 222.952 metres quadrats. Per fer-se'n una idea: dues vegades la terminal 1 de l'aeroport del Prat.


“Tenim molt espai disponible sense que ens n'haguem adonat”, explica el portaveu. La idea és “guanyar a la iniciativa privada espais per al domini públic, però sempre amb l'acord de les empreses”. Els llocs escollits tenen un ús transitori i concentrat en una determinada franja horària de la setmana. En molts casos es tracta de grans garatges que durant les hores punta dels dies laborables estan plens, però que a les nits i els caps de setmana acumulen molt espai disponible.

Amb aquesta disponibilitat horària, un esplai s'hi podria instal·lar un dissabte a la tarda per dur a terme activitats amb nens. Una associació de veïns, fer una reunió vespertina. I el cor de cambra ARSinNOVA, oferir un concert. La veritat és que la seva intenció és batejar el projecte amb una sèrie de quatre concerts en espais disponibles a Sant Martí amb capacitat per acollir quatre-centes persones. “Volíem treure la música dels llocs habituals, però també és veritat que amb la crisi el nostre sector està tocat i el lloguer l'haurem de pagar a tot arreu”, explica Pere Lluís Biosca, director del cor. En aquest cas, no hauran de pagar, tret que l'Ajuntament denegui la llicència a Infrausos, iniciativa seleccionada com a finalista per als premis 2014 de l'Institut Cerdà, que aquest any celebra el 30è aniversari.



La idea del projecte és que les empreses cedeixin de manera gratuïta els espais. I la resposta, de moment, no és del tot negativa. Dels 50 propietaris d'instal·lacions que s'han consultat, 11 han respost afirmativament i altres admeten que la idea és, almenys, interessant. El col·lectiu ha consultat els serveis tècnics dels districtes per confirmar si els espais catalogats serien aptes per dur-hi a terme activitats públiques.

“Si l'Ajuntament subvenciona la celebració d'activitats als terrats, per què no pot impulsar això?”, reflexiona en veu alta el portaveu d'Infrausos, que ha concebut un sistema per gestionar el projecte, del qual es convertiria en gestor i intermediari juntament amb l'Administració. Els usuaris potencials s'haurien de constituir en una cooperativa. Les empreses que cedeixin espais s'haurien d'inscriure en un cens en què concretarien en quines franges horàries poden alliberar l'espai. Per la seva banda, l'Ajuntament hauria d'assegurar bonificacions fiscals i exempcions de l'impost de béns immobles i del de societats per als empresaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada