23 d’abril del 2015

ciutat, carrer i menjar

festival Eat Street. foto ZacVanLab

Eat Street és un festival periòdic de menjat al carrer que treballa amb aliments i plats de qualitat. L'última edició ha estat el 18 d'abril i voldrien arribar a 6 edicions cada any.
D'acord amb la seva pàgina web, Eat Street "neix per a redefinir el concepte de menjar al carrer a Barcelona", si bé el resultat supera les expectatives perquè en realitat aconsegueixen redefinir el propi carrer –en aquest cas, el moll de Sant Bertran al Port Vell– durant el temps que dura la celebració.



festival Eat Street. fotos ZacVanLab

El seu principal objectiu és "donar un gir de 360º a l'espai urbà per a portar la gastronomia del carrer al seu esplendor màxim en termes de qualitat, sense oblidar la importància d'establir preus assequibles". Sempre segons les seves dades, han aconseguit reunir més de 10.000 persones en aquesta darrera edició.

Ara fa pocs dies que el mercat itinerant Demanoenmano va fer una fira als jardins de la Universitat de Barcelona. Entre les parades de venda de d'objectes de segona mà, reciclats o de col·leccionisme i les que ofereixen peces d'artesans i dissenyadors, s'hi podien fer tallers i menjar a la 'zona gastronòmica' que s'hi va instal·lar. Un parell de caravanes, dos food trucks i algunes carpes van transformar els jardins en un conjunt de places i carrers en els que es podia viure en una atmosfera inusual en ple centre de la ciutat.



mercat Demanoenmano, fotos PF

En aquests moments, iniciatives com aquestes queden reduïdes a esdeveniments puntuals perquè la normativa no permet que siguin habituals en els nostres carrers. Si fem una anàlisi en profunditat dels canvis que es produeixen a la ciutat a l'hora del dinar, serem conscients que ja no es limiten a l'interior de bars i restaurants. Les terrasses que ocupen el carrer pràcticament tot l'any en són un clar exemple, però el menjar a domicili, el tupperware, els plats preparats, els programes de cuina, els menjars de negocis, el turisme, les xarxes de distribució, el menjar com a acte social o el menjar ràpid i de qualitat –una combinació possible– són molts altres factors que determinen quines són les transformacions quotidianes de la ciutat en aquest període de temps.

En aquest context, s'hauria de veure com la venda itinerant en caravanes o food trucks pot resoldre problemes reals sense necessitat d'estructures permanents i amb la facilitat de poder fer marxa enrere si la prova no s'ajusta a les expectatives en un determinat indret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada