12 de maig de 2014

rehabitar un aqueducte

Barcelona Youth Hostel 
Núria de Arana + Adrià Marrasé
primer premi al concurs BYH 2013, a[r]challenge



"El concurs planteja la construcció d’un alberg per a gent jove més un restaurant dins d’una parcel·la municipal reservada amb aquest fi. Aquest equipament formaria part del pla de recuperació de la zona de Torre Baró, planejada per l’ajuntament de Barcelona. L’emplaçament es troba emmarcat dins d’un entorn natural, en una situació privilegiada al final del passeig de les Aigües. El solar es troba travessat per un antic aqüeducte, presenta una topografia molt pronunciada i l’accés es dóna en un carrer amb deficient connexió amb la resta del barri.



L’anàlisi que vam fer del solar i els seus voltants va donar com a conclusió els tres punts en els que el nostre projecte es sustenta:

Incorporar l’aqüeducte al nostre projecte (o l’art d’aprofitar les preexistències)

A part de ser l’element més representatiu del lloc, l’aqüeducte ens servia com a base de la nostra intervenció. Ens apropiem de la seva condició de construcció-estructura i l’aprofitem, omplint els buits amb habitacions i penjant-hi les passarel·les, connexions verticals i volums de restauració i espais comuns. D’aquesta manera, li donem un nou ús a aquesta infraestructura abandonada i sense una funció actualment.




Absorció i posada en valor del torrent

Un dels límits que marquen el solar era un torrent que intenta connectar el barri amb la Torre Baró (al parc de Collserola), però que ho fa deficientment degut al mal estat, la brutícia i la deixadesa. La nostra actuació vol incorporar aquest pas regenerant-lo en el tram que va des de la ciutat a l’aqüeducte, convertint aquesta via en un nou accés cap a la serralada de Collserola. S’amplia l’àmbit de l’alberg col·locant la recepció a l’inici d’aquest camí i s’intenten generar petites zones verdes que serveixen com a llocs d’estar i que conviden la gent de la zona a entrar i passejar dins l’extensa xarxa de senders i camins del parc.



Respecte al paisatge i les preexistències naturals de l’àmbit

La intervenció quasi no altera la topografia del lloc ni del solar, ja que tot el sistema de mòduls acaba penjant de l’estructura de l’aqüeducte. Aprofitem la vegetació de ribera i de bosc i la incorporem al projecte en el seu estat més pur i salvatge, solament introduint especies d’arbres de la zona (pins pinyoners) per a generar zones d’ombra".




concurs Barcelona Youth Hostel 2013, Archallenge
el concurs es va resoldre el dia 23 d'octubre de 2013 i el jurat el formaven Josep Llinàs, José Antonio Martínez Lapeña, Enric Batlle i Miguel Usandizaga.

(gràcies Núria i Adrià)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada