7 de desembre del 2014

l'incompiuto siciliano

L'incompiuto siciliano és una iniciativa que vol posar en valor les construccions inacabades que es troben a tota Itàlia, amb una especial intensitat a Sicília. La plataforma web es planteja com un observatori participatiu sobre el fenomen de les obres inconcluses a Itàlia. Els seguidors poden introduir i localitzar sobre la base de Google Maps les obres que coneguin. Falta una certa informació sobre algunes d'aquestes obres, però la imatge general és extraordinària. Com ells asseguren, són les veritables ruïnes modernes, un paradigma de l'arquitectura i l'obra civil italiana després de la segona guerra mundial.

Bambinopoli, parc "Chico Mendes" a Giarre (Catània), la capital siciliana de les obres inacabades

Aquí podeu llegir una traducció de la introducció al projecte, il·lustrada amb algunes de les imatges que formen el corpus de la plataforma web. A continuació, un resum del Manifest de l'Inacabat en el que posen les bases per a un canvi d'actitud respecte aquestes ruïnes modernes. No és gens fàcil trobar respostes a un panorama tan extens i divers d'obres a mig fer i abandonades des de fa temps (les més antigues, des dels anys 1950) a tot el país. Els autors propugnen acceptar-les com a part d'una nova manera d'entendre el paisatge. En qualsevol cas, ens hauria de fer pensar a nosaltres, que vivim en un altre país on, probablement, ens trobarem en una situació similar en poc temps.

"Una recerca sobre l'arquitectura inacabada ha de tractar la qüestió de les obres públiques inconcluses a Itàlia, indagant de manera interdisciplinària les relacions entre aquests edificis i el seu context, afirmant-ne el valor artístic i proposant una nova definició estilísitca. Veiem tot el "sistema nacional d'obres inacabades" catalogat durant prop de dos anys de recerca com a testimoni del context sociocultural actual que impregna la nostra vida diària i proposem la definició d'un estil que restitueixi la pluralitat de punts de vista.

Amb això volem demostrar que l'incompiuto siciliano no és només una etiqueta que defineixi de manera forçada un paquet heterogeni d'obres, sinó més aviat un model teòric veritable, capaç de reconèixer, identificar i, en certa mesura, predir la configuració una obra o d'un sistema d'obres inacabades existents o en procés de convertir-s'hi.

Estructura de la fàbrica de ciment de Sapri (Campània), iniciada el 1950 amb fons del pla Marshall
Monumento ai Mille a Marsala (Trapani), projectat el 1960, iniciat el 1986 i abandonat fins que el 2003 l'Ajuntament decideix acabar-lo sense que fins ara hagi canviat la situació

Les obres inacabades se'ns apareixen com a llocs de memòria col·lectiva encara per investigar, nascudes com ruïnes produïdes per un temps determinat; arquitectures que conformen el paisatge. La definició d'un estil arquitectònic propi permet identificar un model teòric de referència que permeti interpretar un fenomen present a tot el territori nacional i, en particular, al de Sicília, comú durant els anys 1970-80, però que és possible rastrejar des dels anys 50 fins ara; una eina per a interpretar la història recent italiana.

Centre Polifuncional a Giarre (Catània), iniciat el 1987 i proposat com a part del Parc Arqueològic de l'Inacabat
Teatre Consagra a Gibellina (Trapani), iniciat com a part de la reconstrucció de la ciutat després del terratrèmol de 1968

El projecte surt de l'idea de treballar primer en la percepció del fenomen en els mitjans de comunicació amb el propòsit de desenvolupar, a continuació, una intervenció directa en el territori. Atribuir a "l'inacabat" un significat artístic i arquitectònic implica una altra forma de llegir aquests llocs, útil per a una comprensió més àmplia i discutida de les relacions entre el territori i els que l'habiten.

Dic de Blufi (Palermo), iniciat el 1990 per abastir d'aigua una part de la Sicília central, sense avaluació prèvia de l'impacte ambiental 
Hospital a Agnone (Molise)

Les obres públiques inacabades són un patrimoni artístic-cultural i com a tal poden convertir-se en potencials promotors d'una economia local com succeeix en altres llocs històrics. Una resposta concreta a la sensació d'impotència que aquests llocs produeixen. El projecte d'un autèntic parc arqueològic, en col·laboració amb l'Ajuntament de Giarre [capital siciliana de les obres inacabades], vol ser el resultat concret d'una operació de construir un relat històric que revaloritzi el territori. L'impuls creatiu, el desig d'auto-celebració i la densitat cultural que han donat a conèixer al món Sicília i Itàlia, poden emergir en el projecte del Parc Arqueològic de l'Inacabat; una intervenció de desenvolupament sostenible del territori orientat a la promoció turística, reconeixent les obres inacabades com a recursos".

Camp de polo de Giarre (Catània), un dels pocs a Itàlia, amb tribunes per a 22.000 en una població de 20.000 habitants
Viaducte de Rivolo, Campo Basso (Molise)

Manifest de l'inacabat

1. L'incompiuto siciliano és el paradigma interpretatiu de l'arquitectura pública a Itàlia des de després de la guerra fins ara.
2. Les obres inacabades són ruïnes de la supermodernitat, monuments generats per l'entusiasme creatiu del liberalisme.
3. L'incompiuto siciliano s'insereix en el paisatge de manera incisiva i radical. El procés de creació de les obres públiques inconcluses celebra la conquesta del paisatge per l'home modern.
4. El postulat de l'incompiuto és l'execució parcial del projecte i es caracteritza pels canvis continus en el temps poden generar un nou impuls endavant.
5. La natura, per mitjà de la vegetació natural, dialoga sinestèticament amb les obres inacabades, reapropiant-se dels llocs i redefinint el paisatge.
6. Les obres inacabades tenen en el formigó armat seu material de construcció. Els colors de la superfície estan determinats per la degradació d'aquest material per a l'efecte del temps i dels agents naturals.
7. En  l'incompiuto siciliano, la tensió entre funció i forma es resol, en el sentit que la manca d'ús esdevé obra d'art.
8. L'incompiuto siciliano reensambla i reuneix llocs metafísics per a la contemplació del pensament i la imaginació.
9. L'incompiuto està basat en una ètica i una estètica pròpies.
10. L'incompiuto siciliano s'entén com a símbol del poder polític i de la sensibilitat artística.

(de la plataforma l'incompiuto siciliano i Alterazioni Video)
(veure també el documental Unfinished Italy)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada